Thema 5
Kennisontwikkeling en kennisdeling
De Waalboog staat voor zorg, begeleiding en behandeling op hoog niveau: state-of-the-art en evidence based. De regio vertrouwt en bouwt op onze specifieke expertise. Ook landelijk en op het gebied van onderzoek gelden we als gewaardeerde partner. Onze ambitie is om onze expertrol en consultfunctie op het gebied van dementie en gedrag nog verder uit te bouwen.
De Waalboog biedt ‘gewone’ ouderenzorg en kent daarnaast drie specialistische doelgroepen. Dat zijn ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP). Jonge mensen met een vorm van dementie. En ouderen met een combinatie van ouderdomsproblematiek en chronische psychiatrische problemen (gerontopsychiatrie). Voor al deze mensen ontwikkelen we goede zorg. Samen met regionale en landelijke (onderzoeks)partners. En altijd gedreven vanuit de inhoud. We houden onze kennis en kunde steeds up-to-date en delen die met zorgprofessionals binnen en buiten De Waalboog. Zo verbeteren we met elkaar het welbevinden binnen de ouderenzorg – over de volle breedte, intern en extern.
Landelijk en regionaal
Regionaal en landelijk bundelen we de krachten met die van collega-experts. Professionals van De Waalboog zijn (bestuurs)lid van landelijke netwerken, kenniscentra en adviesraden die zich richten op onze drie specialistische doelgroepen. Mooie voorbeelden zijn het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie, waar we één van de initiatiefnemers van zijn. En het netwerk D-ZEP, waar we kartrekker van zijn. En het Kenniscentrum Dementie op jonge Leeftijd, waar we in het bestuur en in de adviesraad zitten. Die landelijke en regionale positie willen we de komende jaren nog verder versterken. We zetten daarvoor onder andere in op erkenning als regionaal expertisecentrum (REC) of doelgroep expertisecentrum (DEC), om regionaal en landelijk onderscheidend te zijn voor ieder van deze drie specialistische doelgroepen.
DEC en REC
REC staat voor Regionaal Expertise Centrum. Dit is de zorgaanbieder in een regio waar de kennis over één van de tien kleine complexe doelgroepen geconcentreerd is en die deze kennis regionaal beschikbaar maakt/stelt.
Een DEC gaat nog een stap verder. DEC staat voor Doelgroep Expertise Centrum. Een DEC heeft voor zorg en behandeling naast een regionaal, ook een landelijk werkgebied door een landelijke last resort-functie te bieden. Verder wordt van een DEC verwacht dat het actief is op het gebied van (wetenschappelijk) onderzoek, scholing en richtlijnontwikkeling. Deze kennisfunctie wordt in nauwe samenwerking met het doelgroepkenniscentrum uitgevoerd.

Eerstelijn
De samenwerking met huisartsen, andere eerstelijns zorgprofessionals én mantelzorgers wordt verder geïntensiveerd. Zij staan tenslotte toenemend voor uitdagingen nu mensen steeds langer thuis blijven wonen. Uitdagingen waarvoor ze onze hulp inroepen.
Onze ambitie is dan ook om ons werk op consultbasis uit te breiden en structureel periodiek overleg te hebben met externe zorgprofessionals over specifieke casussen. We maakten daarmee al op meer dan tien plekken en manieren een start, en zetten daar de komende jaren onverminderd op in. Niet alleen voor mensen die nog thuis wonen, maar ook voor instellingen die extra expertise nodig hebben.
Liefst gaan we nog een stap verder. We hopen uiteindelijk een regionaal consultatiecentrum in te richten, samen met collega-instellingen. Want zoals De Waalboog zijn specialismen heeft – met name probleemgedrag – zo hebben ook andere zorgorganisaties hun specialistische expertise. Wat zou het mooi zijn als onze regio over een paar jaar een loket heeft, dat (eerstelijns) zorgprofessionals met specifieke vragen direct ‘doorverbindt’ naar specialistische hulp of advies.
Binnen De Waalboog
Natuurlijk werken we ook intern actief aan kennisdeling en kennisontwikkeling. We dagen onze medewerkers uit om de beste te zijn. En dat kan op veel verschillende manieren. Van medisch-technisch tot de manier waarop je met activiteiten aansluit op de leefwereld van bewoners. Heel belangrijk daarin is leren van en met elkaar. Niet alleen bínnen locaties, maar ook tússen locaties. Want De Waalboog is één organisatie, maar de verschillende locaties leggen wel ieder hun eigen accenten, passend bij de mensen die er wonen of tijdelijk verblijven.
Kennis ontwikkelen
en kennis delen

St. Jozefklooster is al een heel eind met de invulling van hybride wonen. Nijevelt is sterk in de implementatie en ontwikkeling van nieuwe kennis en werkwijzen, wat je bijvoorbeeld terugziet in de manier waarop de zorgteams huisbezoeken afleggen, de aanpak van verzuim(preventie) en onderzoek naar de invloed van geluid op mensen met dementie. De Honinghoeve weet de wijk al heel goed te betrekken en werkt al langere tijd met leefmilieus en leefcirkels. En Joachim en Anna is voorloper in de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers en flexibele inzet van medewerkers en ZZP’ers.
Kernteams
Iedere afdeling van De Waalboog heeft een kernteam. Dit team maakt ons inhoudelijke en organisatorische multidisciplinaire beleid passend voor de bewoners van de eigen afdeling. De kernteamleden hebben verschillende deskundigheden: zorg, (para)medisch en psychologisch. Deze professionals ondersteunen het zorgteam bij de invulling van het afdelingsbeleid. Bijvoorbeeld als het gaat over samenwerking met mantelzorgers, scholing, omgang met probleemgedrag en specifieke ziektebeelden of specialistische zorgvragen.
Waalboog Podium
Met de introductie van het Waalboog Podium bieden we onze medewerkers (letterlijk) plek om successen te delen en daarvan te leren. De kartrekkers en voorlopers krijgen zo bovendien de credits die ze verdienen: ze maken zichtbaar verschil, van woonassistent tot specialist ouderengeneeskunde. Het Waalboog Podium geeft ons zo de kans om aangesloten te blijven bij elkaar. Want we kunnen de bedoeling pas waarmaken als iedereen snapt wat de bedoeling is en hoe de invulling uitpakt in ieders dagelijkse praktijk.
Onderzoek
De Waalboog is lid van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON, www.ukonnetwerk.nl). Dat betekent dat we meedoen aan wetenschappelijk onderzoek: we dragen praktijkvragen aan en implementeren nieuwe kennis in onze zorgpraktijk. We werken bovendien samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, met name voor toegepast onderzoek.
We zien ‘onderzoek doen’ niet als doel op zich. Het gaat ons vooral om wat we ermee bereiken. Onderzoek – en in het bijzonder de vertaalslag naar de praktijk – is een middel om de kennis, deskundigheid en vaardigheid van onze medewerkers te vergroten. En een manier om antwoorden te vinden op voor de zorg relevante vragen, waarvoor we praktijkonderzoekers inzetten.
Onderzoek is een logisch onderdeel van onze ambitie tot erkenning als REC of DEC. Het maakt ons tot een aantrekkelijke en onderscheidende werkgever voor ambitieuze zorgprofessionals. En het verstevigt onze positie als deskundige samenwerkingspartner, in de regio en landelijk.