Thema 3
Voldoende en deskundig personeel
De komende jaren staan in het teken van het uitstippelen van een cliëntreis naar de bedoeling. Maar we weten dat we nog onvoldoende bepakt en bezakt zijn: we hebben meer mensen nodig. Een juiste mix van goed opgeleide zorgprofessionals. Die samen met naasten en vrijwilligers plezier hebben in hun werk en vitaal zijn. We hebben daarom persoonsgerichte aandacht voor iedere medewerker. Zo ontwikkelen we voor ieder van hen een passende reis die aansluit bij persoonlijke kwaliteiten en ambities.
De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren nóg voelbaarder worden. Tot 2040 neemt de vergrijzing enorm toe. Dat betekent dat er steeds meer ouderen komen die zorg nodig hebben. De groep jonge(re) mensen is verhoudingsgewijs klein. En slechts een beperkt aantal van hen kiest voor een carrière in de zorg. Maar misschien is de ‘groef’ waarin we zitten nog wel een grotere bottleneck dan de arbeidsmarktkrapte.
Op reis met de medewerker
Stel je voor dat je een reis maakt naar een grote stad in het buitenland. Je weet dat daar van alles te doen is, maar wát precies, en waar? Op zo’n moment heb je behoefte aan een gids. Dát is wat we onze medewerkers ook willen bieden. Want net als de buitenlandse stad heeft De Waalboog van alles in huis om te binden en te boeien.
We zijn in gesprek met medewerkers, zodat we weten waar hun individuele behoeften liggen. We ontwerpen loopbaanpaden die aansluiten op de praktijk en de wensen van zorgprofessionals. De teamcoach neemt het initiatief en nodigt medewerkers uit hun talenten te benutten en te bespreken binnen het team. Voor de medewerkers zelf zijn de mogelijkheden bekend. De adviseurs Opleiden en het management van de organisatie weten wat medewerkers bindt en boeit en sluit met aanbod hier op aan. Er is ook plek voor naasten en vrijwilligers binnen het zorgteam; training en coaching op maat is voorhanden.
Tot slot is het nodig dat personeelsbeleid iets van ons allemaal is: de reizigers samen bepalen het succes van hun gezamenlijke onderneming. Daar is nog wel iets voor nodig.
Buiten de lijntjes
kleuren

Binden en de weg wijzen
De Waalboog is op weg naar de bedoeling: persoonsgerichte zorg tot in de details, ondanks personele krapte. En dat kán. Maar alleen als onze medewerkers goed toegerust zijn, ondersteund worden en toegang vinden tot alle faciliteiten. Niet pas als het wringt, maar in iedere fase van hun carrière. Het zijn onder andere de verpleegkundigen van de teams en de teamcoaches die hun collega’s gidsen op deze weg.
Ook onze personeels- en opleidingsadviseurs en verzuimcoaches pakken een proactieve rol. Ze houden structureel contact met de zorgteams, in het bijzonder met de verpleegkundigen en teamcoaches. Zij weten tenslotte wat er speelt en waar specifieke behoeften liggen. Deze aanpak maakt dat de P&O-adviseurs en verzuimcoaches tijdig en creatief mee kunnen denken over knelpunten en kansen, teambreed én op individueel niveau. Op maat kunnen informeren over opleidingsaanbod en preventie van uitval. En gericht kunnen ondersteunen bij de uitvoering van HR-beleid. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren: de P&O-adviseurs zijn nergens zonder de ogen en oren van de afdeling. Het zijn tenslotte de teamleden die als eerste merken dat collega’s of leerlingen worstelen of sluimerende ambities koesteren: personeelsbeleid is van ons allemaal.
Maatwerk en aandacht
One size fits all? Zo werkt het niet in levens en carrières. Duurzaam binden en boeien lukt alleen als je aandachtig maatwerk biedt, en soms wat buiten de lijntjes durft te kleuren.
Verzorgende Debbie heeft net haar diploma. Ze wil zich verder ontwikkelen, maar weet niet goed hoe. Want de ouderenzorg is zo breed en haar ervaring nog zo beperkt. Hoe weet je dan waar je specifieke kracht en interesse liggen? Welke kennis en kunde is in haar team het hardste nodig? Hoe brengt ze haar wens ter sprake bij de teamcoach? En bovendien: De Waalboog biedt zoveel … Debbie is het overzicht op het aanbod een beetje kwijt.
Aandacht
voor elkaar

Ergotherapeut Joost ziet verbeterkansen, maar weet niet hoe hij die bespreekbaar maakt. Want hoe brengt hij zijn voorstellen zoals ze bedoeld zijn: als kans, en niet als kritiek. Joost weet bovendien hoe druk het hele team al is. Best lastig om dan te vragen om verandering. Zelfs als je weet dat die verandering uiteindelijk leidt tot meer efficiency. Maar ja, je moet het eerst wel even doen. En dat kost tijd, hoe je het ook wendt of keert.
Voor Debbie en Joost is maatwerk nodig, net als voor al onze andere medewerkers. Maatwerk van de personeelsadviseur, de opleidingsfunctionaris, de teamcoach, de roosteraar, de werkplekbegeleider en de collega’s. Personeelsbeleid is van ons allemaal.
Op reis met drie koffers
Laten we verder inzoomen op de uitdagingen rond personeel & arbeidsmarkt. We zien dan drie ‘koffers’ die beter gevuld moeten worden om de bedoeling te bereiken. Op het label van de eerste koffer staat: Capaciteit. In de tweede zit alles wat te maken heeft met Vitaliteit. De derde is gevuld met Opleiden.
-
Capaciteit
Capaciteit draait uiteindelijk om voldoende mensen, en op de juiste plek. Die rekruteren we binnen de bekende functiegroepen, maar we richten onze werving zeker ook op groepen zorgprofessionals die ‘anders’ – maar wel passend – opgeleid zijn. Om die medewerkers te vinden en binden is echter wat nodig. Gelukkig zijn er aanknopingspunten voor verbetering. De gemoedelijkheid van De Waalboog wordt gewaardeerd, net als de diversiteit aan doelgroepen; die gaan we beide beter in de etalage zetten. We gaan ook actiever op zoek naar persoonlijke invulling van roosterwensen, van medewerkers én ZZP’ers – zij vormen tenslotte samen het professionele zorgteam. En bovenal maken we meer ruimte voor individuele aandacht voor medewerkers en hun samenwerking met mantelzorgers, die onmisbaar zijn om de bedoeling waar te maken.
-
Vitaliteit
Vitaliteit betekent voor De Waalboog op de eerste plaats preventie: behoud van werkplezier en voorkomen van uitval. Een prettige en veilige sfeer binnen het team zijn hierin kritische factoren. Net zoals betrokken en passende begeleiding bij verzuim. Daarvoor treden teamcoaches, verzuimcoaches en roostercoaches meer naar voren. Met elkaar zetten we erop in dat medewerkers binnenboord blijven. We gaan ook ons brede vitaliteitsaanbod meer in de schijnwerpers zetten, om het bij de juiste medewerkers op het juiste moment onder de aandacht te brengen (maatwerk). Verder is het belangrijk om meer oprechte aandacht te hebben voor elkaar. Dat gaat over elkaar durven aanspreken, over (ervaren) werkdruk en over het terugdringen van administratieve lasten. Maar ook over complimenten geven en het bevorderen van bevlogenheid en inspiratie: de ander zien.
-
Opleiden
Professionalisering is dé manier om mensen te boeien en te binden. Ons team Opleiden besteedt daarom veel aandacht aan leren op de werkplek en een leven lang leren. Want als we onze leerlingen weten te boeien, lukt het eerder ze ook te binden. Andersom kunnen we onze medewerkers duurzaam binden, als we hen blijvend boeien met een passende loopbaan. We richten ons daarbij niet alleen op medewerkers en stagiairs, maar ook op mantelzorgers en vrijwilligers. We gaan daarvoor onze (initiële) opleidingsmogelijkheden uitbreiden en meer voor het voetlicht brengen. Door een speciaal opleidingsloket in te richten, bijvoorbeeld. Maar ook door introductie van inwerk-buddy’s, gerichte aandacht voor loopbaan tijdens (jaar)gesprekken, vrijstellen van werkbegeleiders en intensievere begeleiding van leerlingen.

