Thema 4

Zorgtechnologie

Ontlasten van medewerkers door middel van technologie

Slimmere zorg, daar gaan we de komende jaren voor. Omdat we met innovatieve technologie beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van bewoners en cliënten. Zorgtechnologie is een kans om het welbevinden te vergroten, soms ook indirect: technologie ontlast medewerkers, zodat zij zich meer kunnen richten op de bedoeling.

Innovatieve technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Vooral de laatste jaren gaan de ontwikkelingen snel. De Waalboog heeft een aantal van de mogelijkheden al omarmd en in gebruik. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Welke toepassingen kiezen we en hoe zorgen we dat iedereen klaar is om ze te gebruiken?

Belangrijke technologische ontwikkelingen

  • Al behoorlijk ingeburgerd is het Internet of Things. Daaronder vallen tal van hulpmiddelen en apparaten die verbonden zijn met internet. GPS-trackers bijvoorbeeld, maar ook domotica, toepassingen voor thuismonitoring en slim incontinentiemateriaal.
  • Dan is er artificial intelligence (AI), op dit moment zeer in opkomst. Voorbeelden zijn de virtuele verpleegkundige en AI-toepassingen die zelfs de gemoedstoestand van mensen in kaart kunnen brengen.
  • Ook de robots horen zeker in het rijtje thuis. Robotkat Joy bijvoorbeeld, die reageert op aanraking. De Obi, die helpt met eten. Of de Tessa-bloempot, die een seintje geeft als het tijd is voor medicatie.
  • Dan zijn er nog de moderne communicatiemiddelen. Een ingeburgerd voorbeeld is beeldbellen, maar denk ook aan Google glasses , speciale brillen waarmee een specialist, huisarts of wondverpleegkundige bij lichamelijke klachten op afstand kan meekijken.

Met techniek maken
we dromen waar

Brede inzet van innovatieve zorgtechnologie

De voordelen van zorgtechnologie zijn helder: slimme zorg draagt bij aan de vrijheid, veiligheid en het welbevinden van bewoners en cliënten. En ook aan het werkplezier en de veiligheid van medewerkers, omdat ze efficiënter en effectiever kunnen werken. Tegelijkertijd raakt slimme zorg aan de privacy van mensen en toepassing voelt soms nog wat ongemakkelijk. Dat betekent dat ons nog wat te doen staat om dáár te komen waar we willen zijn.

Ondersteunen van welbevinden

We zetten de komende jaren breed in op zorgtechnologie, maar technologie om de technologie: daar zijn we niet van. Technologische innovatie moet daadwerkelijk bijdragen aan het welbevinden van bewoners en cliënten. Dat betekent dat we zorgvuldige keuzes gaan maken in het aanbod op het gebied van bijvoorbeeld muziek, bewegen, ontspannen en beleven. We doen dat graag samen met de bewoners en hun mantelzorgers.

Technologische innovatie helpt bovendien om het werk van medewerkers te vergemakkelijken. We gaan daarom proactief op zoek naar facetten in de zorg die ‘technologisch uitbesteed’ kunnen worden. Niet om medewerkers te vervangen, maar om meer tijd vrij te maken voor persoonsgerichte zorg en welbevinden.

Mevrouw Kappers is incontinent. De nachtdienst controleert daarom standaard of ze verdroogd moet worden. Soms is dat inderdaad nodig, maar regelmatig ook niet. Mevrouw Kappers slaapt na de check moeilijk weer in. Ze gaat dan dwalen en is de dag erna onrustig door vermoeidheid. Slim inco-materiaal is de oplossing. De verzorging krijgt automatisch een seintje als mevrouw Kappers verdroogd moet worden. Tot die tijd kan mevrouw lekker doorslapen en uitgerust de nieuwe dag in.

Dankzij leefcirkels
krijgen bewoners
de ruimte

Anders durven denken en doen

Mevrouw De Vries heeft dankzij een GPS-tracker haar vrijheid terug. Ze geniet van haar wandelingen in de wijk en heeft daardoor ook binnenshuis haar rust hervonden. Toch vindt verzorgende Pedro het lastig om haar te laten gaan. Hij voelt zich verantwoordelijk voor mevrouw en is bang dat ze buiten zomaar de weg opstapt.

Veel zorgprofessionals herkennen Pedro’s terughoudendheid. Ze zijn opgeleid om te zorgen voor mensen en vinden het een hele uitdaging om de regie uit handen te geven. En dat is ook geen sinecure. Het kost tijd om te wennen aan een nieuw perspectief. Het vraagt lef om anders te denken en doen. Dat geldt zeker ook als het gaat om inzet van zorgtechnologie, want loslaten moet je leren.
Maar: je hebt loslaten en loslaten. Mevrouw De Vries gaat natuurlijk niet zomaar met een GPS-tracker op pad. Dat gebeurt alleen als het veilig is. Onze zorgprofessionals maken die afweging niet in hun eentje. Ze doen dat samen met de bewoners en hun mantelzorgers: wat levert extra vrijheid op en hoe groot of klein zijn de mogelijke risico’s? Structurele dialoog helpt zorgprofessionals, bewoners en naasten om samen de balans te vinden. We zullen de omslag Waalboogbreed en structureel ondersteunen, onder andere met een campagne die de kansen helder in beeld brengt.

Aandacht voor privacy

Technologische innovatie is bedoeld om leven en werk makkelijker en veiliger te maken. Maar het betekent onvermijdelijk ook een inbreuk op de privacy van mensen. Hoever mogen en willen we daarin gaan? We zetten in op een privacy beleid, dat aansluit bij de innovatieve toekomst.

Hoe het nu is

De Waalboog kan camera’s installeren op de kamers van bewoners. We doen dat alleen als het nodig is en altijd in overleg met de bewoners of hun naasten. Dat betekent dat het zorgteam steeds kan zien wat er in de kamer gebeurt: veilig, maar wel een stevige inbreuk op de privacy.

Hoe het ook kan

Er bestaan ook camera’s die een hogere mate van privacy bieden. Deze slimme camera’s registreren wat er op een kamer gebeurt, maar delen niet voortdurend beelden. Als de camera iets ziet wat afwijkend is, wordt een signaal naar het zorgteam gestuurd: ‘Meneer Scharbaai is langer op het toilet dan gebruikelijk. Ga even persoonlijk langs of bekijk de beelden.’

Nieuw elektronisch cliëntendossier (ECD)

We kiezen en implementeren een nieuw elektronisch cliëntendossier. Een ECD dat methodisch werken vergemakkelijkt en administratieve druk beperkt. Ondersteunend aan de zorg en met een persoonlijk karakter. Als stevig fundament onder persoonsgerichte zorg en de bedoeling. De uiteindelijk keuze bepalen we samen met de gebruikers: zorgprofessionals, bewoners en cliënten, en hun mantelzorgers en naasten.

Ondersteuning bij de digitale transformatie

We zien onze plannen en ideeën graag goed landen in de praktijk. De afdeling Informatisering & Innovatie heeft daarom een expertteam Technovatie samengesteld. Dit team is steeds op de hoogte van technologische ontwikkelingen, onderzoekt de behoefte en toepassingsmogelijkheden binnen De Waalboog en biedt ondersteuning, inspiratie en advies. We formeren ook een team van digicoaches: zorgprofessionals met IT-affiniteit. Zij helpen hun collega’s on-the-job om digitaal vaardiger te worden. Naast digicoaches formeren we een team voorlopers: medewerkers met affiniteit voor zorgtechnologie. Zij nemen hun collega’s op de werkvloer mee in de kansen van slimme zorg. We werken voor onze digitale transformatie bovendien nauw samen met onderwijsinstellingen en andere partners in de regio.

Expeditie Vrijheid & Veiligheid

We gaan op tal van plekken en op legio manieren aan de slag met het thema zorgtechnologie. Vaak op afdelingsniveau en altijd met sturing en begeleiding door het management en de ondersteunende afdelingen. We richten ook een Waalboogbrede expeditie in: de expeditie Vrijheid & Veiligheid.

De expeditie Vrijheid & Veiligheid onderzoekt hoe we bewoners maximale vrijheid kunnen geven, met behoud van een zorgvuldig afgewogen mate van veiligheid. We werken daarvoor met persoonlijke leefcirkels, die voor de ene bewoner groter zijn dan voor de andere. Dat kan bijvoorbeeld met slimme sloten: voor meneer Idrissi gaan deuren open, die voor mevrouw Gardeniers gesloten blijven. Of met GPS-trackers, die zicht geven op de precieze locatie van bewoners die nog prima vrij naar buiten kunnen. Kortom: de techniek maakt het toenemend mogelijk om in overleg vrijheid te bieden en zo nodig extra veiligheid te creëren.

Vrijheid boven
veiligheid

De expeditie is een ontdekkingsreis naar de precieze invulling en uitvoering van Vrijheid & Veiligheid. Want hoe zorgen we dat medewerkers zich gerust voelen bij grotere vrijheid voor bewoners, ook als de extra bewegingsruimte zorgvuldig is afgestemd met de mantelzorgers? Wat is nodig om zorgprofessionals én naasten te laten vertrouwen op de techniek? Hoe ontwerpen we looproutes zo aantrekkelijk, dat bewoners in een omgeving zonder hekken ‘wegblijven’ bij gevaar? En zo zijn er nog talloos meer vragen én oplossingsrichtingen om ons tijdens de expeditie in vast te bijten. We werken onderweg natuurlijk nauw samen met zorgteams die op afdelingsniveau bezig zijn met hetzelfde thema. En vanzelfsprekend vloeit de opgedane kennis terug naar alle locaties van De Waalboog.